Jeśli jeszcze nie zakochaliście się w Skandynawii to wiedzcie, że najprostsza droga do serca to ta przez żołądek. Kuchnia skandynawska, choć mało u nas znana, ma w swoim zapleczu całe mnóstwo smacznych, a co ważne – łatwych w przygotowaniu potraw. Dlatego dziś przedstawimy Wam trzy przepisy na przepyszne dania, które pozwolą przenieść kubki smakowe do Skandynawii.
Hassel back, czyli efektowna przystawka
Aby przygotować to danie nawet nie będziecie musieli wychodzić z domu po zakupy! Jesteśmy pewni, że większość z Was ma w domu ziemniaki, masło, jakieś przyprawy i bułkę tartą – bo tylko tyle potrzeba, by wyczarować pyszną i prostą przystawkę – Hassel back. Jeśli chodzi o ziemniaki, warto wybrać okazy o podobnych rozmiarach, zapewni to równomierne pieczenie.Wszystko gotowe? Zaczynamy!
W pierwszym kroku należy bardzo dokładnie oczyścić ziemniaki – skórka zostaje, więc ważne by wykonać ten proces sumiennie. Tak przygotowane kartofle nacinamy poziomo co 2-3 mm, na głębokość ok. 7/8. Wkładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oszczędnie roztopionym masłem, przyprószamy solą oraz ulubionymi przyprawami. Całość wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 50 minut. Gdy Hassel back będą już prawie gotowe, należy wyjąć je z piekarnika, polać odrobiną masła i posypać bułką tartą, a następnie piec jeszcze ok. 15 minut. Dzięki takiemu zabiegowi, przystawka będzie miała bajecznie chrupiącą skorupkę, w której rozsmakuje się każdy gość. Hassel back będą idealnym wstępem do rozpoczęcia przygodny z kuchnią skandynawską.
Laxpudding – danie główne podano
Choć nazwa tego dania zawiera w sobie słowo „pudding” to nie ma ono nawet najmniejszego związku z tym znanym brytyjskim deserem. Czym więc jest Laxpudding? Jest to nic innego jak rodzaj zapiekanki, w której jednym z głównych składników jest ulubiona ryba większości Skandynawów – łosoś. Przygotowanie tego specjału, będzie wymagało już nieco dłuższej listy zakupów oraz większego zaangażowania.
Potrzebne będą:
- ok. 350 g filetu z łososia,
- 0,5 kg ziemniaków,
- 3 jajka,
- pół szklanki śmietanki,
- 60 g masła, a ponadto - sól,
- pieprz i świeży rozmaryn.
A teraz do dzieła! Ważne, żeby ziemniaki zostały ugotowane w łupinkach, ponieważ doda im to specyficznego posmaku. Następnie odstawić je należy do ostygnięcia, obrać i pokroić w talarki. Filety z łososia należy obrać ze skóry, a następnie pokroić na paseczki. Teraz czas wypełnić składnikami przygotowane wcześniej naczynie żaroodporne. Ziemniaki i łososia wykładamy warstwowo, a następnie polewamy miksturą utworzoną z jajek wymieszanych ze śmietaną, pieprzem i solą. Piec przez ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu warto polać roztopionym masłem i posypać pociętym rozmarynem. Voila! Gotowe! Podano do skandynawskiego stołu.
Coś na deser
Zwieńczeniem naszej wędrówki po smakach Skandynawii będzie coś dla łasuchów – jagodowa kasza manna. Podobnie jak potrawy przedstawione wcześniej, ta również będzie prosta w przygotowaniu. Oprócz kaszy manny (4 łyżki) i jagód (1 szklanka) będą potrzebne: 1 szklanka mleka, 2 łyżki cukru oraz szczypta kardamonu. Przygotowania należy zacząć od zblendowania jagód z połową mleka, cukrem i kardamonem. Taką mieszankę postawić na ogniu, a w między czasie drugą połowę mleka wymieszać z kaszą manną. Po zagotowaniu jagodowego mleka dolać do niego powoli kaszę mannę, cały czas mieszając i podgrzewając na najniższym ogniu. Po 3-4 minutach, gdy masa zgęstnieje odstawić z palnika i poczekać aż oziębnie. Następnie miksować energicznie na najwyższych możliwych obrotach do uzyskania puszystej konsystencji. Tak wspaniały deser najlepiej będzie smakował w delikatnej salaterce, bądź w uroczym kubku.
Nie wiemy jak Wy, ale my już na samą myśl o tych smakołykach jesteśmy głodni. Jeśli chcecie przygotować, któryś z zaproponowanych przez nas skandynawskich przysmaków, najpierw koniecznie odwiedźcie naszą sekcje „kuchnia”, gdzie znajdziecie szereg naczyń oraz akcesoriów kuchennych, które pomogą Wam umilić proces gotowania.