Niegdyś powszechny zwyczaj zapełniania piwnic i spiżarek własnoręcznie wykonanymi przetworami przez pewien czas jakby został zapomniany. Przecież sklepowe półki uginają się od dżemów, konfitur czy syropów w wielu różnych smakach. Tylko, że mimo ogromnego wyboru i tak te wykonane własnoręcznie przez babcię smakowały najlepiej, a w dodatku nie zawierały sztucznych barwników ani polepszaczy smaku. Dlatego coraz chętniej powraca się do przygotowywania słoików z przetworami.
Receptura babci albo własna
Zanim rozpoczniesz przygotowywanie przetworów musisz znaleźć odpowiedni przepis. Jeżeli masz szczęście, to możesz wykorzystać recepturę używaną przez babcię. Zwykle to właśnie takie tradycyjne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, sprawdzają się najlepiej. Jeżeli jednak nie masz takiej możliwości, poszukaj przepisu w internecie lub popytaj wśród znajomych. Gdy zrobisz swoje pierwsze przetwory, w kolejnym roku będziesz mogła modyfikować przepis lub dodawać własne składniki.
Owoce i warzywa
Oczywiście podstawowymi składnikami są owoce i warzywa. Do ich zbierania z drzew lub krzewów potrzebny będzie Ci koszyk. Idealnie sprawdzi się druciany kosz marki Garden Trading, w którym także będziesz mogła przechowywać je w domu. Każda receptura niezależnie czy ta babci czy z internetu, rozpoczyna się od dokładnego umycia warzyw lub owoców. Przydatna będzie, więc drewniana szczotka, która dokładnie usunie zanieczyszczenia i drobnoustroje. Podczas robienia przetworów, gromadzi się sporo ogryzków, obierek czy innych resztek warzyw i owoców. Zamiast wyrzucać je do śmieci, wstaw kompostownik do kuchni, dzięki czemu zyskasz bogaty nawóz, który wykorzystasz potem w ogrodzie lub na działce.
Przygotuj odpowiednio słoiki
Słoiki używane do domowych przetworów, to najczęściej takie z odzysku, gromadzone przez cały rok. Mają różne wielkości i kształty, ale nie jest to żadną przeszkodą. Zanim zapełnisz je własnymi przetworami dokładnie je umyj i namocz w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej pozbędziesz się etykiet.
Puść wodze fantazji
Do najprostszej dekoracji słoików wystarczą papierowe serwetki, bibułka lub kawałki materiału, gumka recepturka, którą przymocujesz wybrany materiał do zakrętki oraz wstążka lub sznurek, którym zamaskujesz gumkę. Możesz także wykorzystać klamerki drewniane duże i małe do przypięcia do słoika etykiety. Nie musisz ograniczać się jedynie do wieczka możesz także udekorować cały słoik, np. umieszczając na nim srebrne naklejki w kształcie gwiazdek lub kropek, które oferuje House Doctor. Stworzysz w ten sposób niebanalny słoik, który będzie się wyróżniać. Możesz także wykorzystać gotowe naklejki dostępne w sklepach, a nawet pokusić się o ozdobienie słoików przy pomocy farb do malowania na szkle.
Dlaczego warto dekorować słoiki z przetworami?
Zastanawiasz się, po co w ogóle dekorować słoiki z przetworami? Dekorowanie samo w sobie jest miłym sposobem na spędzenie czasu z dziećmi. Przecież nie musisz robić tego sama, a maluchy na pewno ucieszą się, że będą mogły Ci pomóc. Takie słoiczki ładniej będą wyglądać w spiżarni, a potem na stole, a przecież w przypadku jedzenia równie ważne są wrażenia estetyczne. Taki udekorowany słoik z przetworami, to także świetny pomysł na prezent, który na pewno przywoła uśmiech na twarzy obdarowywanego.