Porcelana czy emalia — co lepiej sprawdzi się w kuchni?
Porcelana czy emalia — co lepiej sprawdzi się w kuchni?

Zastanawiając się nad zakupem naczyń kuchennych będziemy mogli wybierać spośród różnych materiałów. Bez wątpienia od dłuższego czasu porcelana i emalia cieszą się ogromną popularnością. Oba materiały są od lat wykorzystywane w kuchni oraz równie świetnie się w niej sprawdzają. Wybór między porcelaną a emalią jest bardzo trudny — każdy z nich ma inne zalety, a także lepiej lub gorzej współgra z daną stylistyką. W poniższym porównaniu przedstawiamy Państwu zalety obu materiałów oraz podpowiadamy, do jakiej stylistyki będzie najlepiej pasować emalia oraz porcelana.

Porcelana w kuchni — zalety

Porcelana to ponadczasowy klasyk, od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Wszystko dzięki temu, że zastawa czy dodatki porcelanowe są zarówno niezwykle proste, jak i efektowne. Porcelana z powodzeniem może zastąpić szklane naczynia. Nie wchodzi ona w reakcję z jedzeniem, nie zmienia więc jego smaku. Jest jednak bardziej krucha niż emalia, ale ta o wysokiej jakości będzie nam służyć przez długie lata.

Porcelana w kuchni — z jakim wystrojem najlepiej będzie współgrać?

Porcelana będzie dobrze wyglądać w kuchni urządzonej w każdym stylu. Prosta, biała zastawa idealnie wpisze się we wnętrza skandynawskie, klasyczne czy vintage. Natomiast ta z nieco bardziej kolorowymi wzorami — w prowansalskiej oraz barokowej kuchni. Jednak obecność porcelany nie musi ograniczać się tylko do zastawy. Dobrym wyborem będzie także np. wazonik czy wieszak wykonany z tego materiału. W kuchni w stylu skandynawskim, industrialnym czy vintage świetnie sprawdzi się również lampa porcelanowa, która doda wnętrzu elegancji. Szeroki wybór znajdziemy w sklepie internetowym White House Design.

Lampa Porcelanowa Sufitowa Zangra 016

 

Zalety emaliowanych naczyń i garnków

Garnki i naczynia emaliowane kojarzą się nam głównie z czasami dzieciństwo, kiedy to mama lub babcia właśnie w takich garnkach przygotowywała posiłek. W wielu domach można je odnaleźć do dziś, a jest to najlepsze świadectwo ich trwałości. Przez kilka lat emaliowane produkty nie cieszyły się dużą popularnością, jednak obecnie wracają do łask. Emalia jest rodzajem szkła bardzo odpornego na ścieranie, korozję oraz wysokie temperatury. Pod wpływem promieniowania UV nie zmienia swojego koloru. Garnki i naczynia emaliowane nie wydzielają szkodliwych substancji, a także nie zmieniają smaku dań. Można w nich przygotowywać potrawy dla małych dzieci oraz osób skłonnych do alergii. Ponadto, garnki emaliowane szybko się nagrzewają oraz są łatwe w czyszczeniu. Jednak należy uważać na odpryski emalii — jeśli pojawią się po zewnętrznej stronie naczynia, będzie to tylko defekt wizualny, jeśli zaś po wewnętrznej — najlepiej wymienić naczynie na nowe.

Do jakiego stylu kuchni emalia będzie pasować najlepiej?

Emalia oczywiście najlepiej będzie pasować do kuchni urządzonej z duszą, w której przygotowuje się posiłki wkładając w nie całe serce. Emaliowana maselniczka ze świeżym masłem na stole, na kuchence czajnik emaliowany, w którym gotuje się woda na herbatę oraz duży garnek z pachnącą, przygotowywaną zupą nadadzą wnętrzu przytulny charakter. Naczynia i garnki pokryte emalią najlepiej będą wyglądać w otoczeniu przedmiotów w stylu vintage, retro, skandynawskim czy industrialnym.

Maselniczka Emaliowana Z Czarną Lamówką Zangra

 Garnek Emaliowany Biały Zangra 

 

Projekt i wykonanie: Gabiec.pl
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Pobieranie danych...
Sklep internetowy Shoper.pl